Ygo's world About games, gaming and game development and coding in general

17Oct/130

POCOS – Programul National de Combatere a Obiceiurilor Sanatoase

Conform unui studiu recent realizat la Institul de Cercetare a Vietii si Buzunarului Cetatenilor, s-a descoperit ca respiratul de aer proaspat da dependenta de sanatate. Producatorii de medicamente si medicii care le prescriu se pronunta ferm impotriva mersului la munte, iesitului in parc si mai ales mersului la mare vara. Dr. Namsalar Daiauspaga a declarat "Nu ne putem permite sa incurajam pacientii sa respire prea des. Din studiile noastre (sponsorizare de o prestigioasa firma de medicamente) a reiesit ca respiratul trebuie redus cu cel putin 20% atunci cand sinteti la padure sau la mare, pentru a nu afecta negativ dezvoltarea culturilor de bacterii si virusi din gat si plamini. Stim cu totii ca in momentul in care sistemul imunitar o sa atace aceste mici lighioane care traiesc in corpul nostru, o sa duca la crearea unui supervirus pentru care nu exista inca nici un tratament." Turistii din aceste zone sint sfatuiti sa-si tina respiratia cel putin 10 minute pe ora, pentru a prevenii efectele influxului de aer proaspat. "Un indicator al aceestei terapii de vacanta este culoarea fetei, ne marturiseste dr. Daiauspaga. Cu cat mai vanata cu atit mai bine."
Pe surse din Ministerul Sanatatii am aflat ca acest cosmar al medicilor din Romania se numeste sanatate, de altfel chiar si numele ministerului sugereaza eforturile si lupta continua a statului democratic impotriva acestui flagel.
Intrebat daca acest flagel se poate raspindi in orase si mai ales in Bucuresti unde aglomeratia este din ce in ce mai mare pe an ce trece, dr. Namsalar Daiauspaga spune sa stam linistiti. Aerul din Bucuresti este suficient de civilizat de catre masinile pe care le frecam zi de zi de asfalt pentru a permite crearea unei epidemii de scala.

Fericirea si nivelul de sanatate

Dupa cum se poate observa si din imaginea atasata, nivelul crescut de sanatate afecteaza creierul uman, prin eliberarea de endorfine naturale, ducand la comportamente aberante, perioade de exult/fericire, la fel cum fac si cele mai cunoscute subsante halucinogene. Este impropriu pentru orice cetatean sa creada ca fericirea generata de sanatatea va dura mai mult decat cateva zile/luni/ani.

"In ultima instanta orice om ajunge tot la spital, ne declara dr. Sintcuc Apu, iar depresiile generate de lipsa sentimentului de stapin al lumii pe care ti-l da sanatatea sint dintre cele mai severe pe care le tratam. Sigur exista si alte depresii mult mai grave decat acestea, precum depresiile generate de lipsa unui salariu sau a unui loc de munca, dar marea majoritate a acestora nu au cum sa ajunga la noi, pentru ca nu sint acoperite de pachetul minimal de baza pe care Ministerul Sanatatii l-a creat."

Conform studiului toti mai multi oameni se lasa atrasi catre consumul de alimente si de recreatii sanatoase. In loc sa stea acasa si sa manince aripioare picante sau burgeri de 2 lei, urmarind dezbaterile televizate despre cine ce a spus in showbiz, sau cum se lupta politicienii cu coruptia si cum cad ei la datorie, invinsi din cauza lipsei de suport din partea statului, oamenii au decis sa iasa in strada sau sa-si vada de treburile lor. Chestionat asupra acestui subiect, sub secretarul de stat al secretarei ministrului sanatatii, dl. Limba Lemnaru ne-a declarat cu mana pe inima ca eforturile depuse de catre minister si de catre conducatorul acestuia, precum si de tot guvernul de altfel sint foarte serioase.

"Am lansat un Program National de Combatere a Obiceiurilor Sanatoase, pe scurt POCOS, la care se poate inscrie orice doctor, chiar si cei din clinicile particulare. In acest subiect nu facem nici o distinctie intre medici si cat castiga ei la stat sau la particular, prioritar pentru noi este sa reusim sa limitam maladia la un numar cat mai redus de cetateni ai acestei tari." Intrebat ce vom face daca cetatenii nostrii se vor molipsi cumva de la cei din Uniunea Europeana, care pot fi purtatori ai virusurilor care declanseaza sanatatea, dl. Lemnaru ne-a subliniat faptul ca "Romania este un partener puternic al UE si sper ca pioeneratul de care tara noastra da dovada in aceasta privinta sa fie apreciat in urmatorul MCV. De altfel noi ne-am bucurat un pic cand ni s-a comunicat ca aderarea la spatiul Shengen s-a dus pe copca, pentru ca ne da posibilitatea sa ne pregatim si sa implementam serios POCOS. Ne straduim sa alocam un procent important din PIB pentru implementarea acestui program si poate in felul acesta ajungem la cei 6% pe care medicii il cer insistent. Sa-i vad pe urma pe toti carcotasii care spun ca noi sintem cei din urma la alocarea de bani pentru sanatate."

In concluzie: noi ce sa facem?

Dilema cetateanului de rand, preocupat de masurile luate de Ministerul Sanatatii ca de altfel si de pachetul de atentii minimale cu care statul doreste sa-l trateze, este una profunda. Multi oameni ne-au transmis pe diverse cai (telefon, fax, email, snail mail, precum si pe caramizi care ni le-au livrat personal prin geam) ca doresc sa beneficieze si ei de POCOS. Din surse formale si informale, unele din ele de la cel mai inalt nivel, am aflat ca sansele de finantare ale acestui program sint de 50 - 50. Adica juma/juma. Unul din oficiali ne-a declarat ca desi el personal este pentru promovarea sa si ar semna si maine ordonanta pentru implementare, nevasta sa insista ca el sa iasa mai mult de la birou si sa alerge, cateodata il forteaza sa ia si bicicleta. Aceeasi sursa ne-a declarat ca duce o lupta subterana chiar si in privinta mancarii, in timp ce consoarta il serveste cu morcovi si varza de Bruxell (si alea nefierte) el se mai scapa din cand in cand la un mic si la o bere cu baietii. "Noroc ca nu-i place fotbalul si ca nationala noastra a avut cateva meciuri saptaminile astea, am putut sa-mi mai refac si eu bateriile, ne-a spus pe soptite inaltul oficial."

Si ca sa nu raminem totusi in coada de peste, o sa va spunem ce facem noi: o sa continuam sa ne uitam la tv, o sa mancam aceeasi crenvusti cu EU-ri, o sa bem aceeasi bere, o sa trecem pe rosu la semafor pentru ca nu-i asa daca nu vine nici o masina de ce sa asteptam, o sa ne crizam cand pierdem la fotbal si o sa ne bucuram cand batem Andorra si Liechenstein, o sa ne revoltam ca trebuie sa dam spaga la doctor, dar o sa le dam totusi pliculetu', o sa ne cumparam televizoare mai mari si tot mai subtiri, o sa evitam strazile cu caini multi dar o sa protestam impotriva hingherilor, o sa ne vrem aurul inapoi, dar cel mai sigur este ca o sa

Posted by ygo

Tagged as: Leave a comment
Comments (0) Trackbacks (0)

No comments yet.


Leave a comment

Trackbacks are disabled.